Ολοκλήρωση έργου LIFE Andros Park
30 Σεπτεμβρίου 2022
Παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Άνδρο
18 Σεπτεμβρίου 2022
Ο περιβαλλοντικός οργανισμός All For Blue σε συνεργασία με τη MOm διοργάνωσαν έναν ολοήμερο παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό στην Άνδρο.
Μεταστέγαση της μόνιμης έκθεσης «Χλωρίδα της Άνδρου»
1 Σεπτεμβρίου 2022
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταστέγαση της μόνιμης έκθεσης “Χλωρίδα της Άνδρου” στο κτήμα Αγαδάκη στα Απατούρια, σε συνδυασμό με τον βοτανικό κήπο του προγράμματος.
Έκθεση με θέμα «Η θάλασσα είναι δρόμος…»
26 Αυγούστου 2022
Έκθεση φωτογραφίας «Η θάλασσα είναι δρόμος…», με φωτογραφικό υλικό κατοίκων του νησιού με θέμα τη σχέση ποιότητας ζωής, θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.
Εγκαίνια Βοτανικού Κήπου
28 Μαΐου 2022
Έναρξη λειτουργίας Βοτανικού κήπου και θεματικής έκθεσης
3 Ιουλίου 2021
Μια θεματική έκθεση για τα φυτά και τα μανιτάρια των δασών σκλήθρου της Άνδρου εγκαινιάστηκε στο Κτήμα Αγαδάκη.
Έκδοση θεματικού newsletter του έργου
11 Ιουνίου 2021
Ο Μανιταρόκηπος του κτήματος Αγαδάκη (Καΐρειος Βιβλιοθήκη)
Διαδικτυακό σεμινάριο Διάσωσης μεσογειακής φώκιας
15 Μαΐου 2021
Διαδικτυακή ημερίδα για το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE και τα Δάση
27 Νοεμβρίου 2020
Το έργο ως case study του #EUinmyregion
6 Οκτωβρίου 2020
Το έργο επιλέχθηκε ως case study από την καμπάνια της ΕΕ #EUinmyregion και δημιουργήθηκε βίντεο προβολής του.
Έκδοση του 3ου newsletter του έργου
2 Οκτωβρίου 2020
Έναρξη λειτουργίας Βοτανικού Κήπου και Έκθεσης Φωτογραφίας
15 Ιουλίου 2020
Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ξεκίνησε στο Κτήμα Αγαδάκη τη λειτουργία του ο Βοτανικός Κήπος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park. Παράλληλα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας που αφορά τα είδη και τον βιότοπο για τα οποία υλοποιούνται δράσεις από το έργο με στόχο την προστασία και ανάδειξη τους.
Πραγματοποίηση ελέγχου του έργου
13 Ιουλίου 2020
Νέα μελέτη για τα μανιτάρια της Άνδρου
7 Ιουλίου 2020
Η πολυετής μελέτη των μανιταριών της Άνδρου αποκαλύπτει τον μοναδικό πλούτο των δασών σκλήθρου. Συνολικά καταγράφηκαν 106 είδη μανιταριών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δένδρα, 21 από τα οποία τα καταγράφονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Καθαρισμός παραλιών της Άνδρου
14 Ιουνίου 2020
16 ομάδες και φορείς της Άνδρου συνδιοργάνωσαν τον καθαρισμό 4 παραλιών του νησιού. Συνολικά συμμετείχαν 112 εθελοντές και συνέλεξαν θαλάσσια απορρίμματα περίπου 360 κιλών.
Επίσκεψη και καθαρισμός θαλάσσιων σπηλιών στις Βόρειες Κυκλάδες
29 Μαΐου 2020
Ανακάλυψη νέου είδους φυτού στην Άνδρο
22 Μαΐου 2020
Στον βιότοπο σκλήθρων της Βουρκωτής ο Δρ. Παναγιώτη Τρίγκας ανακάλυψε ένα νέο είδος φυτού για την επιστήμη. Πρόκειται για ένα είδος άγριου κρεμμυδιού το οποίο ονόμασε Allium stamatiadae, προς τιμήν της Ανδριώτισσας βοτανολόγου Έλλης Μανδαράκα-Σταματιάδου.
Νικητής στον διαγωνισμό #EUinmyregion
6 Μαΐου 2020
Το έργο συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό #EUinmyregion και ήταν μεταξύ των νικητών Απριλίου 2020.
Φύτευση 8.000 σκλήθρων στην Άνδρο
26 Μαρτίου 2020
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις δενδρυλλίων σκλήθρου σε επιλεγμένες παραποτάμιες θέσεις στη Βόρη και στα Λεύκα. Συνολικά, φυτεύτηκαν 8.000 φυτά από την ομάδα του Δήμου Άνδρου.
Σεμινάριο διάσωσης Μεσογειακής φώκιας
6 Μαρτίου 2020
Επίσκεψη στις αποικίες θαλασσοκόρακα
24 Φεβρουαρίου 2020
Η ομάδα πεδίου έλεγξε την αναπαραγωγή του είδους, έκανε δειγματοληψία για την παρουσία πλαστικών στις φωλιές του και συνέλεξε πλαστικά και άλλα απορρίμματα από τις νησίδες.
Επίσκεψη για την επιλογή κατάλληλων σημείων φύτευσης στη Βόρη
27 Ιανουαρίου 2020
Στα τέλη Ιανουαρίου επιλέχθηκαν τα κατάλληλα σημεία για τη φύτευση των δενδρυλλίων σκλήθρων στη Βόρη.
Μανιταροεξόρμηση στην Άρνη
30 Νοεμβρίου 2019
Μανιταροεξόρμηση συνδιοργανώθηκε στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων από τις ομάδες του LIFE Andros Park, της Andros Routes και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρνης, όπου συμμετείχαν 45 περιπατητές, συλλέξαν μανιτάρια, ενημερώθηκαν για την αναγνώρισή τους, τη σημασία τους για τη βιοποικιλότητα και την ιδιαίτερη σχέση κάποιων από αυτά με τα σκλήθρα.
Το έργο έργο του μήνα του Greek LIFE Task Force
1 Νοεμβρίου 2019
Συμμετοχή στη διημερίδα Δικτύωσης έργων LIFE για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα
23 Οκτωβρίου 2019
Συμμετοχή στην ημερίδα του ΦΔΠΠ Κυκλάδων στην Άνδρο
21 Οκτωβρίου 2019
Η ομάδα του έργου παρουσίασε το έργο, ενώ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τη Μεσογειακή φώκια. Το έργο παρουσιάστηκε και στις ημερίδες του ΦΔΠΠ σε Τήνο, Νάξο και Πάρο.
Συμμετοχή στο 2ο Andros on Foot Festival
15 Οκτωβρίου 2019
Στις 15 Οκτωβρίου ο Δρ. Ηλίας Πολέμης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) συνόδευσε τους πεζοπόρους στη διαδρομή Αποίκια-Καταρράκτες Πυθάρας-Κατακαλαίοι-Βουρκωτοί, ξεναγώντας τους στο φυτικό κόσμο και τον κόσμο των μανιταριών κατά μήκος της διαδρομής. Στις 16 Οκτωβρίου η ημέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με επίσκεψη στο κτήμα Αγαδάκη στα Αποίκια.
Έκδοση του 2ου newsletter του έργου
12 Σεπτεμβρίου 2019
Λειτουργία του ενημερωτικού περιπτέρου στο Γαύριο του καλοκαιρινούς μήνες
15 Ιουλίου 2019
Έκθεση φωτογραφίας – Αγκάθια και αμάραντα
13 Ιουλίου 2019
Η δημιουργία βοτανικού κήπου από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στα Απατούρια, το κτήμα του αρχοντικού πύργου Αγαδάκη, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το LIFE Andros Park μαζί με την έκδοση του νέου βιβλίου της Γιάννας Ανδεάδη, αποτέλεσαν τον σύνδεσμο και την αφορμή για την έκθεση.
Μεταφύτευση 8.000 δενδρυλλίων σκλήθρου στο Κτήμα Αγαδάκη
12 Ιουλίου 2019
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ LIFE ANDROS PARK ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ “BLUE FLAG MEDITERRANEAN CLEAN-UP WEEK” ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
4 Ιουλίου 2019
Η τοπική ομάδα του έργου βρέθηκε στο Μπατσί και συμμετείχε στον καθαρισμό. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί στις παραλίες της Χώρας και του Κορθίου.
Δημοσίευση Θεματικού Newsletter: Οι Μεσογειακές Φώκιες της Άνδρου
1 Ιουλίου 2019
Ημερίδα για τα δάση σκλήθρου της Άνδρου
11 Ιουνίου 2019
Ένα Σάββατο γνωριμίας με τα φυτά της Άνδρου
11 Μαΐου 2019
Εξόρμηση για παρατήρηση αυτοφυών φυτών της Άνδρου συνδιοργανώθηκε στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων από τις ομάδες του LIFE Andros Park και της Andros Routes, όπου συμμετείχαν 41 περιπατητές και ενημερώθηκαν για τα σκλήθρα, το έργο και ανακάλυψαν τους φυτικούς θησαυρούς της Άνδρου.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση φυτεύσεων δένδρων στα δάση σκλήθρων
8 Απριλίου 2019
Φυτεύτηκαν στις περιοχές Βόρη και Λεύκα συνολικά 3.000 δενδρύλια από την ομάδα του έργου και οι συστάδες περιφράχτηκαν και σημάνθηκαν.
Καθαρισμός παραλίας Παραπόρτι #Trashtag Challenge
24 Μαρτίου 2019
Με κέφι και ενθουσιασμό, παρά το κρύο και τον άνεμο, 50 εθελοντές καθάρισαν ολόκληρη την παραλία στο Παραπόρτι. Συνολικά συλλέχθηκαν περισσότερα από 400 κιλά απορριμμάτων.
Εργαστήρια κατασκευής μάσκας
3 Μαρτίου 2019
2-3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια κατασκευής μάσκας σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανδρίων (Χώρα) και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου (Γαύριο). 60 παιδιά έμαθαν, μεταμορφώθηκαν και μιμήθηκαν τον Αιγαιόγλαρο, τον Θαλασσοκόρακα, τη Μεσογειακή φώκια και διασκέδασαν.
Καθαρισμοί παραλιών Άχλα και Ατένι
1 Μαρτίου 2019
Η τοπική ομάδα πραγματοποιήσε καθαρισμούς παραλιών και δειγματοληψίες για μικροπλαστικά στις 22 Φεβρουαρίου στην παραλία Άχλα και την 1 Μαρτίου στην παραλία Ατένι.
Συμμετοχή στην πρώτη συνάντηση του ΦΔ ΠΠ Κυκλάδων με φορείς
2 Φεβρουαρίου 2019
Εκπρόσωποι του έργου συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε ο νεοσύστατος Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων με φορείς που ήδη εμπλέκονται στην προστασία και διατήρηση των περιοχών Natura 2000 των Κυκλάδων.
Επίσκεψη στις θαλάσσιες σπηλιές της Άνδρου
19 Ιανουαρίου 2019
Οι ερευνητές της MOm επισκέφθηκαν μέσα στον Ιανουάριο όλες τις θαλασσινές σπηλιές, καταφύγια της μεσογειακής φώκιας, στην περιοχή του έργου για να ελέγξουν τις εγκατεστημένες αυτόματες κάμερες και να συλλέξουν δεδομένα για το είδος.
Καθαρισμός παραλίας στη Βόρη
18 Ιανουαρίου 2019
Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας στη Βόρη από πλαστικά και άλλα απορρίμματα, καθώς και δειγματοληψίες για την εκτίμηση των ποσοτήτων πλαστικών και μικροπλαστικών σε αυτήν.
Έτοιμα τα banner του έργου.
10 Ιανουαρίου 2019
Δύο λόγια για τα δάση σκλήθρου, τον Αιγαιόγλαρο, τον Θαλασσοκόρακα, τη Μεσογειακή φώκια και τις δράσεις του έργου για την προστασία τους.
Δημοσίευση Θεματικού Newsletter: Μανιτάρια που σχετίζονται με τα σκλήθρα στην Άνδρο
22 Δεκεμβρίου 2018
Συνάντηση στη Βόρη
9 Δεκεμβρίου 2018
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κατοίκους και ιδιοκτήτες γης, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα δάση σκλήθρων που απαντώνται στη Βόρη και στα Λεύκα.
Συλλογή αντιπροσωπευτικών φυτών της τοπικής χλωρίδας
7 Δεκεμβρίου 2018
Ένας μεγάλος αριθμός ειδών φυτών αντιπροσωπευτικών της τοπικής χλωρίδας συλλέχθηκε από διάφορες περιοχές της Άνδρου, μεταφέρθηκε και αναπτύσσεται στο φυτώριο του Κτήματος Αγαδάκη πριν τη φύτευση του στον Βοτανικό Κήπο.
Συλλογή μανιταριών συμβιωτικών μυκήτων του σκλήθρου
25 Νοεμβρίου 2018
Μανιτάρια του συμβιωτικού μύκητα Paxillus cf. rubicundulus συλλέχθηκαν και αιώρημά τους εφαρμόστηκε στο ριζικό σύστημα δενδρυλλίων σκλήθρου στο Κτήμα Αγαδάκη.
Συναντήσεις για τον αλιευτικό τουρισμό και την ανάπτυξη σήματος ποιότητας
15 Οκτωβρίου 2018
Πραγματοποιήθηκαν δύο τεχνικές συναντήσεις στο Κόρθι και στη Μεσσαριά Άνδρου για θέματα που αφορούν τον αλιευτικό τουρισμό και την ανάπτυξη σήματος ποιότητας για τα τοπικά προϊόντα με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθησή τους.
Έκδοση του 1ου newsletter του έργου
8 Οκτωβρίου 2018
Ενημερωτική συνάντηση στην Άρνη
21 Ιουλίου 2018
Διοργανώθηκε, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρνης «Η Ευαγγελίστρια», ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου, όπου και παρουσιάστηκαν στους ενδιαφερόμενους τα δύο έργα LIFE της Άνδρου.
Τοποθέτηση υπέρυθρων καμερών σε θαλάσσιες σπηλιές
6 Ιουλίου 2018
Πέντε κάμερες παρακολουθούν τη δραστηριότητα στο εσωτερικό ισάριθμων θαλάσσιων σπηλιών της Άνδρου, οι οποίες χρησιμοποιούνται από Μεσογειακές φώκιες για ξεκούραση και αναπαραγωγή.
Δειγματοληψίες στα δάση σκλήθρων
8 Ιουνίου 2018
Συλλογή δειγμάτων εδάφους από τα παρόχθια δάση με σκλήθρα για την απομόνωση και ταυτοποίηση συμβιωτικών μυκήτων και βακτηρίων που αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα των δένδρων.
Μεταφορά δενδρυλλίων στο Κτήμα Αγαδάκη
5 Ιουνίου 2018
Μεταφορά 9.000 δενδρυλλίων στο φυτώριο που προετοιμάστηκε στο Κτήμα Αγαδάκη για προσαρμογή πριν τη φύτευσή τους στις περιοχές παρεμβάσεων του έργου.
Ενημερωτική εκδήλωση
28 Απριλίου 2018
Ημερίδα ενημέρωσης των κατοίκων της Άνδρου σχετικά με το έργο LIFE Andros Park στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου
Εμβολιασμός δενδρυλλίων με συμβιωτικούς μικροοργανισμούς
16 Μαρτίου 2018
Πρώτη μεγάλης κλίμακας σπορά σπερμάτων σκλήθρων
9 Μαρτίου 2018
Βάζοντας τις βάσεις για την ανάκαμψη των δασών σκλήθρου στην Άνδρο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλης κλίμακας σπορά σπερμάτων σκλήθρων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Συνάντηση εργασίας
23 Ιανουαρίου 2018
Συνεντεύξεις και μια συνάντηση εργασίας (world café) στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συναντήσεων-επαφών με εμπλεκόμενους φορείς του νησιού.
Σχεδιασμός για τη Μεσογειακή φώκια
8 Ιανουαρίου 2018
Πρώτη συνάντηση με την Ισπανική οργάνωση CBD-Habitat, που ασχολείται με τις μεσογειακές φώκιες στην ακτή Cabo Blanco στη Μαυριτανία και επίσκεψη στην Άνδρο.
Έναρξη συλλογής μανιταριών και φυτών από δάση σκλήθρου
26 Νοεμβρίου 2017
Συλλογή μανιταριών και φυτών που σχετίζονται με τα δάση σκλήθρων για τη διατήρησή τους εκτός τόπου (ex-situ).
Έλεγχος φωλιών Θαλασσοκόρακα για πλαστικά & καθαρισμός νησίδων
25 Νοεμβρίου 2017
Επίσκεψη σε αποικία από Θαλασσοκόρακες, όπου εξετάστηκε η ύπαρξη πλαστικών στις φωλιές και απομάκρυνσή τους από αυτές. Πλαστικά που εντοπίστηκαν στη νησίδα που φιλοξενεί την αποικία απομακρύνθηκαν.
Έναρξη δειγματοληψιών για μικροπλαστικά και καθαρισμών
24 Νοεμβρίου 2017
Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δειγματοληψίες για την εκτίμηση της αφθονίας πλαστικών και μικροπλαστικών σε παράκτιες περιοχές και καθαρισμός παραλιών.
Συλλογή σπερμάτων σκλήθρου
23 Νοεμβρίου 2017
Πρώτη επίσκεψη πεδίου για τη Μεσογειακή φώκια
10 Νοεμβρίου 2017
Έναρξη του έργου
1 Σεπτεμβρίου 2017