Νέα

Home / Νέα

Παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Άνδρο

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός All For Blue σε συνεργασία με τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας διοργάνωσαν έναν ολοήμερο παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό στην Άνδρο στο πλαίσιο του προγράμματος Life Andros Park. Στόχος είναι η αποκατάσταση των σημαντικών βιοτόπων της μεσογειακής φώκιας στην Άνδρο. https://www.youtube.com/watch?v=OTq938z6_Zw
... >>> ...

Πρόσκληση Εθελοντικής Δράσης Καθαρισμού Παραλίας & Βυθού

Ο περιβαλλοντικός οργανισμός All For Blue σε συνεργασία με τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας διοργανώνουν έναν ολοήμερο παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό στην Άνδρο στο πλαίσιο του προγράμματος Life Andros Park. Στόχος είναι η αποκατάσταση των σημαντικών βιοτόπων της μεσογειακής φώκιας στο νησί Άνδρος. Η δράση θα λάβει χώρα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 09.30 π.μ. και προσκαλούμε όσους πιστοποιημένους δύτες ελεύθερης & αυτόνομης κατάδυσης επιθυμούν να πάρουν μέρος. Αποσκοπούμε στην απομάκρυνση των ρύπων όπως και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Η δράση θα γίνει με πρωτόκολλο Zero Waste και τα απορρίμματα θα καταμετρηθούν και θα καταγραφούν σε παγκόσμια τράπεζα δεδομένων. Ο υποβρύχιος καθαρισμός θα καταγραφεί από το υποβρύχιο drone TheOpenROV Sofar Trident που έχει κερδίσει η ομάδα της All For Blue σε διαγωνισμό του εξωτερικού.…
... >>> ...

Μεταστέγαση της μόνιμης έκθεσης «Χλωρίδα της Άνδρου»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταστέγαση της μόνιμης έκθεσης “Χλωρίδα της Άνδρου” στο κτήμα Αγαδάκη στα Πατούρια, σε συνδυασμό με τον βοτανικό κήπο του προγράμματος. Η έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκέψεων του Βοτανικού Κήπου. Η οικογένεια της Έλλης Σταματιάδου εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς το ΔΣ της Καιρείου Βιβλιοθήκης για την παραχώρηση του χώρου προς ανάδειξη του έργου της Έλλης Μανδαράκα Σταματιάδου ως συλλέκτριας 23.000 φυτών της χώρας μας. Αυτά είναι αρχειοθετημένα και αποτελούν την βάση της συλλογής του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά. Η Έλλη Μανδαράκα Σταματιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε ακριβώς στο περιβάλλον του κτήματος Αγαδάκη στα Πατούρια. Εργάστηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για 45 χρόνια συλλέγοντας φυτά από όλα τα βουνά της χώρας. Η ποιότητα της δουλειάς της έτυχε διεθνούς αναγνώρισης καθώς…
... >>> ...

Πρόσκληση σε επίσκεψη στο Κτήμα Αγαδάκη

Το σωματείο «Οι Φίλοι της Καϊρείου Βιβλιοθήκης διοργανώνουν επίσκεψη στο Κτήμα Αγαδάκη το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 18:00. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον κήπο καθώς και στις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί: Α. «Η Χλωρίδα της ‘Ανδρου» της Έλλης Μανδαράκα-Σταματιάδου. Β. «Τα Μανιτάρια της Άνδρου», επιμέλειας Ηλίας Πολέμης στο πλαίσιο του έργου. Γ. «Η Θάλασσα είναι Δρόμος…» (περιλαμβάνει φωτογραφίες της δράσης με ομάδα κατοίκων του νησιού με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης ποιότητας ζωής, θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος μέσω της φωτογραφίας, που διοργανώθηκε στα πλαίσια του έργου από το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Είσοδος ελεύθερη.
... >>> ...

Έκθεση με θέμα «Η θάλασσα είναι δρόμος…»

Στα πλαίσια του προγράμματος LIFE Andros Park, τον Ιούνιο του 2022 το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διοργάνωσε δράση με ομάδα κατοίκων του νησιού με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης ποιότητας ζωής, θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος μέσω της φωτογραφίας. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να παρουσιάσουν σε ομαδική συζήτηση δικές τους φωτογραφίες που να αποτυπώνουν  τη σχέση θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος με την ποιότητα ζωής τους στην Άνδρο. Από τις 26 Αυγούστου 2022, οι φωτογραφίες της δράσης παρουσιάζονται σε έκθεση με θέμα «Η θάλασσα είναι δρόμος…», στο κτήμα Αγαδάκη της Καΐρειου  Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο χωρίο Απατούρια κοντά στα Αποίκια, και στο οποίο φιλοξενείται και ο Βοτανικός Κήπος της Άνδρου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος.
... >>> ...

Ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τον δρόμο του νερού στην Άνδρο»

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, όπου ακολουθώντας τον δρόμο του νερού στην Άνδρο από τα βουνά του νησιού, μέσα από τα ποτάμια και τις ρεματιές μέχρι τη θάλασσα, παρουσιάζεται η φύση της Άνδρου, τα δάση σκλήθρων, τη Μεσογειακή φώκια και τα θαλασσοπούλια, καθώς και τις δράσεις του έργου για την προστασία τους. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=ZbELkR5ohxE[/embed] Σκηνοθετική επιμέλεια: Πάνος Καρκανεβάτος Οργάνωση Παραγωγής: Μαργαρίτα Τζάλη Τεχνική Επεξεργασία - Υποστήριξη: Γιάννης Νταρίδης Ήχος: Σίλας Μιχαλακας Β Camera: Δημήτρης Ασημάκης Color correction: Μάνθος Σαρδής Γραφικά: Γιώργος Κουλούρης 2020, NCC/ VERGI FILM PRODUCTIONS
... >>> ...

Συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο 2022

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το έργο λαμβάνει συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την υλοποίηση των δράσεων της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματός του «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE 2022».
... >>> ...

Εγκαίνια Βοτανικού Κήπου

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 έγιναν τα εγκαίνια του Βοτανικού Κήπου της Άνδρου, ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park. Ο Κήπος αποτελεί τμήμα του Κτήματος Αγαδάκη (Καΐρειος Βιβλιοθήκη) που βρίσκεται στο χωριό Απατούρια, κοντά στα Αποίκια. Το Κτήμα Αγαδάκη έχει έκταση περίπου 8 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ένα παλαιό πυργόσπιτο και ελαιοτριβείο, τα οποία έχουν πλήρως αναπαλαιωθεί, καθώς και 11 κύριες αναβαθμίδες («αιμασιές») γεμάτες αιωνόβιες ελιές, εσπεριδοειδή και διάφορα άλλα οπωροφόρα δέντρα, οι οποίες φθάνουν μέχρι το παρακείμενο ποτάμι συνεχούς ροής. Βάσει του σχεδιασμού που έγινε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) σε συνεργασία με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Κτήμα διαμορφώθηκε κατάλληλα σε Βοτανικό Κήπο, ο οποίος φιλοξενεί περισσότερα από 150 είδη φυτών της Άνδρου διευθετημένων σε πέντε θεματικές ενότητες, είναι δε ο μοναδικός που υπάρχει στις…
... >>> ...

Ο Μανιταρόκηπος του Κτήματος Αγαδάκη ολοκληρώνεται…

Τον περασμένο Δεκέμβριο τοποθετήθηκαν στον Βοτανικό Κήπο (Κτήμα Αγαδάκη, Καΐρειος Βιβλιοθήκη) πολλά τμήματα κορμών δένδρων, τα οποία είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με διάφορα είδη μανιταριών στο Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γ.Π.Α. Αφού μεσολάβησαν αρκετοί μήνες στο Εργαστήριο ώστε να επωαστούν ικανοποιητικά οι μύκητες στα ξύλα, ήρθε η ώρα να μεταφερθούν στη μόνιμη θέση τους, ως εκθέματα του Βοτανικού Κήπου για να αποτελέσουν μέρος του υπό διαμόρφωση «μανιταρόκηπου»! Μεταξύ των ειδών που εγκαταστάθηκαν στον Βοτανικό Κήπο είναι ορισμένα πολύ γνωστά, δημοφιλή, εδώδιμα ή φαρμακευτικά είδη, όπως ο πλευρωτός (Pleurotus ostreatus), τα Γανοδέρματα (Ganoderma lucidum και G. resinaceum), η κοινή ίσκα (Fomes fomentarius), ο φαρμακευτικός τραμέτης (Trametes versicolor) και ο ξυλοσηπτικός μύκητας Abortiporus biennis. Όλα τα παραπάνω έχουν βρεθεί να αναπτύσσονται σε σκλήθρα της Άνδρου και επιπλέον όλες οι καθαρές καλλιέργειες…
... >>> ...

Σκλήθρα στη λίμνη Τριχωνίδα

Oι ενέργειες αποκατάστασης συστάδων σκλήθρων στην Άνδρο στο πλαίσιο του έργου δεν έχουν περάσει απαρατήρητες! Σε αρκετές περιπτώσεις πολίτες ή φορείς εξέφρασαν ενδιαφέρον να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε στο έργο για την παραγωγή δενδρυλλίων σκλήθρων με σκοπό την αποκατάσταση υποβαθμισμένων ή κατεστραμμένων συστάδων με σκλήθρα. Ένα από αυτά αφορούσε το χωριό Παντάνασσα-Μαντάνισσα στις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας στην Αιτωλοακαρνανία και μέσω του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Πυγμαίος ο Τριχώνιος» εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την αποκατάσταση παραλίμνιας συστάδας σκλήθρων στην περιοχή. Η ομάδα έργου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α., Εργαστήρια Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας και Συστηματικής Βοτανικής) παρείχε σχετική καθοδήγηση, καθώς και σπορόφυτα σκλήθρου εμβολιασμένα με συμβιωτικούς μικροοργανισμούς που παραδόθηκαν τον Ιούλιο του 2020. Τα συγκεκριμένα σπορόφυτα αναπτύσσονται πολύ καλά και αναμένεται να φυτευτούν στο πεδίο τον προσεχή Φεβρουάριο. Επιπλέον,…
... >>> ...